EXEMPLES DE SERVEIS DE WEB SOCIAL EN BIBLIOTEQUES


Si a la Introducció heu llegit la "teoria" de la web social, ara podreu veure com algunes biblioteques han aplicat aquests coneixements en la "pràctica": com les eines (fàcils i gratuïtes) que ofereix la web social els ha servit per oferir serveis via Internet, ja siguin serveis creats específicament per aquest mitjà, o serveis que fins llavors s'oferien únicament de manera presencial.

Us en deixem, únicament, uns quants exemples:

CLUBS DE LECTURA. Blogs de les Biblioteques d'A Coruña: les biblioteques municipals d'aquesta província han posat en marxa una sèrie de blogs, cadascun adreçat als membres d'un particular club de lectura presencial. És una eina mér per fer participar els membres del club, informar-los sobre novetats a la biblioteca, notícies, informacions d'interès, etc. També han fet servir els blogs per posar en marxa un club de lectura totalment virtual, on les tertúlies tenen lloc únicament a través de la web.

RECULLS DE RECURSOS. Recull de recursos de Bloc de Lletres: la secció de lletres de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona, va posar en marxa fa un any el seu Bloc de Lletres, i més recentment i fent servir l'eina "Del.icio.us" de marcadors socials ha creat una pàgina que recull tots els enllaços que comenten al bloc.

DOSSIERS DE PREMSA. Dossiers de les Biblioteques de l'Hospitalet. Els blocs també poden servir com a "arxiu" per posar a l'abast dels navegants els dossiers de premsa, que fins ara només es podien consultar presencialment a la biblioteca. Un exemple seria el dossier de premsa sobre Francisco González Ledesma fet per la biblioteca de La Bòbila. Però també es poden crear dossiers exclusivament per la web, com en el caso del recull de premsa sobre Paco Candel, que inclou no només articles escrits, sinó també clips amb entrevists i notícies relacionades.

SERVEI D'ALERTES. Twitter de la Biblioteca de Muskiz. Gràcies a serveis com Twitter, la biblioteca pot enviar gratuïtament i via mòbil, als usuaris que es donin d'alta del servei, SMS amb informació sobre activitats, notes de servei de la biblioteca, etc. Alguns mitjans de comunicació, com El País, també utilitzen aquest servei d'alertes.
[Actualització: durant l'estiu de 2008, Twitter ha deshabilitat la possibilitat de rebre les actualitzacions dels seus comptes per via d'SMS a la majoria de països (exceptuant Estats Units, Canadà, i Índia). Segons la mateixa empresa, estan fent converses amb les companyies de telefonia per poder reprendre el servei, però no asseguren que ho puguin fer. Algunes companyies, però, han aparegut per oferir el servei que twitter oferia, sense necessitat de canviar de plataforma. Dos exemples són Tweetsms i Zygotweet.]

GALERIES DE FOTOS O DE VÍDEOS. Galeries a Flickr i Canals a Youtube. Flickr ens permet emmagatzemar i compartir fotografies a Internet. Algunes biblioteques utilitzen aquest servei per posar fotografies del seu fons o de les seves activitats disponibles a tots els usuaris. Recentment, ha estat molt sonat el cas de la Library of Congress dels Estats Units, que ha posat a Flickr molt del seu material gràfic, però biblioteques més properes com la de Roquetes també s'han animat a utilitzar aquest servei. Pel que fa a compartir vídeos, un exemple el tenim al canal creat per la UOC a Youtube per difondre actes i conferències.

GUIES DE LECTURA. Wiki de la Biblioteca Municipal Forum Metropolitano. Un altre cop des d'A Coruña, trobem que han fet servir aquesta mateixa plataforma, Wikispaces, per crear dues guies de lectura (a les que s'hi aniran afegint d'altres). La facilitat d'edició de les wikis i la possibilitat de que qualsevol les editi (amb els corresponents controls i permisos) les converteix en eines molt útils per a l'elaboració de llistats bibliogràfics.

PODCASTS. No gaire desenvolupats a les biblioteques, però molt als museus. Un exemple proper el tenim en el Radio Web del MACBA. I per veure la possibilitat que tenen per promocionar el fons, per exemple, els podcasts realitzats per la Universitat dels Pacients on, en un llenguatge més planer, fan un repàs d'articles mèdics.

=


Aquests són només alguns exemples del que es pot fer amb la web social. A més, aquestes eines tenen el valor afegit de la participació directa d'aquells usuaris que ho vulguin fer: poden aportar (enllaços, imatges, vídeos, comentaris), opinar i participar en els serveis de la biblioteca, i la biblioteca pot aprofitar el coneixement dels seus usuaris per millorar i avançar.

Si voleu veure més exemples de serveis de web social, aneu a Bibliografia i Webgrafia. Sota els epígrafs 4 (exemples de bones pràctiques) i 5 (alguns exemples propers) trobareu altres serveis de biblioteques en web social.

O també podeu passar a la següent secció.